Novenyeink:)

Onokert!csak itt, csak most

Pálma félék


A cikász pálma gondozása


 Hazánkban is egyre elterjedtebb modern dísznövény a cikasz(cycas) pálma vagy másik nevén a pálmák királya.


A szágó pálmák az ősidők növényei, a régi időkben szágó pálma erdők borították a földet, amelyek hatalmas méreteket öltöttek.

  Csak néhány nemzetségük maradt fent, de a trópusi országokban és tenger partok szálloda kertjeiben gyönyörű cikasz pálmákat találhatunk.


  Szobanövényként tartva otthonunkban csak 1-2 méter magasra nő, de így is különleges impozáns látványt nyújtat. Egyszerű szárnyalt levelei az ananászéhoz hasonlóan a középső gömbből nőnek ki. A növények hím- vagy nőneműek. Ahhoz, hogy ősszel vörös magot hozzanak, mindkét nemből kell egy-egy növényt tartanunk, és a virágokat kézzel kell beporoznunk.A szágó pálma remekül mutat hűvösebb szobában vagy üvegházban.
Miközben az új leveleket hozza, a régiek folyamatosan lehullnak, így növesztve vastag fás törzsét.

Igen lassan nő, ezért ideális növény a lakásokba. A növény télen pihen, tavasszal kezd el új hajtásokat növeszteni. Levele mérgező valamint elég szúrós, ezért kisgyermekek, és háziállatok közelében ügyeljünk erre.


   
Átültetés: 3-4 évente laza tőzeges földbe ültessük át.
Vízigény: Nyáron, mérsékleten öntözzük, de ne hagyjuk a földjét teljesen kiszáradni.

Télen csak annyi vizet kapjon, hogy a földje ne száradjon ki.
Fényigény: Világos helyre tegyük, de óvjuk a tűző napsütéstől.
Hőmérséklet: Nyáron kedveli a napos meleg klímát, ezért érdemes kitenni a szabadba, kertbe, vagy teraszra. Óvjuk a huzattól.
Télen 12-15 fok az ideális számára.
Páratartalom: Szereti a meleg párás környezetet, télen érdemes párásítani a levegőt.
Tápanyag igény: Tavasztól őszig kéthetente egyszer öntözzük meg tápoldatos vízzel.
A fiatal növényeket kb. 1 éves koráig ne tápozzuk.
Gyönyörű szoliter növény a kencia pálma


     A kencia pálma (howeia belmoreana) eredetileg a howea szigetekről származik, így gyakran hívják howea pálmának is.
    Ez a gyönyörű szoliter pálma eredetileg a XIX.században lett közkedvelt, amikor is nagy helyiségek, kastélyok és paloták díszítésére használták. Elegánsan szárnyalt ívben meghajló kecses leveleivel ma is egy igen népszerű pálma faj a szobakertészek körében. Kimondottan szoliter növény ám nagysága miatt csak nagyobb lakásokba ajánlott, mivel a növény évente akár 15-20 cm.-t is növekszik.
Egész évben a meleg átlag szobahőmérséklet az ideális számára, sőt még félárnyékos szobában is szépen fejlődik, főleg tavasszal kerüljük az erős tűző napsütéses helyiségeket. Tavasztól őszig földjét tartsuk állandóan nedvesen majd télen csökkentsük le a locsolást és csak akkor adjunk neki vizet, ha földje már kissé kiszáradt.

Nyáron, ha van, kertünk kitehetjük a növényt a szabadba is, de ekkor is csak árnyékos és széltől védett helyet válasszunk számára. Az öntöző víz mellé nyáron adhatunk kéthetente kevés levéldísznövény tápoldatot is, így pótolva a tápanyagot a növény számára.
Magassága elérheti akár a 2,5 métert is, míg a szélessége 2 méteres is lehet így még a vásárlás előtt gondoljuk, végig tudunk –e majd számára megfelelő helyiséget biztosítani idősebb korban is.
  A kisebb pálmákat fiatal korban évente egyszer ültessük át, majd idősebb korban, ha már elég nagy edénybe vagy dézsában van elhelyezve a pálma elég a felső föld réteget kicserélni. Átültetéshez B típusú laza jó vízáteresztő képességű virágföldet használjunk, és kerüljük a pangó víz vagy az összetömörödött virágföld kialakulását.Törpepálma 
A törpepálma( Chamaerops humilis) meghódította egész Európát így a hazai szobakertészek kedvelt szoliter dísznövénye lett.
Eredetileg a Földközi tenger vidékéről származó mediterrán pálma, de mára egész Európában igen kedvelt dísznövény lett. A chamaerops humilis az egyelten faj a nemzetségen belül, amely igen változatos levélformával büszkélkedhet. Kertészek igen régóta termesztik és nemesítik, hiszen nem csak, mint dísznövény értékes, de vastag rostjai miatt növényi lószőrként is felhasználják.


Mint neve is mutatja egy törpe növésű pálmáról van szó, amely igen sok gazdag oldalhajtással rendelkezik, és nem nő 3 méternél nagyobbra. Ültethetjük cserépbe vagy idősebb korában dézsába is, gyönyörű szoliter növény lesz belőle. Eredeti élőhelyén ezek a pálmák nem ritkán akár a 6 méter magasságot is elérhetik, de itthon csak üvegházban találkozunk ekkora példányokkal.

A levelek között apró kis tüskék húzódnak meg így a gondozás közben csak óvatosan simogassuk meg kedvencünket. Ha megfelelően gondozzuk és ápoljuk a törpe pálmát akár még virágot is hozhat, a 3-4 évtől. Ha pedig virágot hoz magot is terem így az ügyesebb kertészek megpróbálkozhatnak a magvetéssel is.
Nyáron tegyük a növényt egy világos enyhén napos helyre, de ha van kertünk akár a szabadba vagy a teraszra is kitehetjük. Májustól a földjét öntözzük bőven, és hetente egyszer az öntözővízhez adjunk egy kevés tápoldatot is. Lehetőleg kerüljük a túllocsolást, de egy napos kertben akár kétnaponta is locsolhatjuk, a lakásban pedig csak akkor, ha a földje kissé már szikkadt. Ősszel csökkentsük le a locsolást, és vigyük be a növényt egy védett 10-15 fokos világos helyre teleltetni. Ha télen túl meleg száraz fűtött helyiségben tartjuk a levelek száradnak és sárgulnak.
Átültetésre csak akkor van szükség, ha a gyökerek már kinőtték a cserepet, a fiatal pálmákat kétévente egyszer érdemes egyre nagyobb cserépbe ültetni majd az idősebb növényeknél, amelyek már dézsában vagy nagy edénybe vannak ültetve elég a felszíni talajt lecserélni. Átültetéshez laza humuszos virágföldet válasszunk, de ma már a kertészetekben speciális pálma földet is vásárolhatunk.
A pálmák között igénytelennek is nevezhetnénk, ám télen a túlfűtött lakást nem viseli jól, és a túllocsolást sem kedveli. Szaporítani magvetéssel tudjuk, ám mivel magot igen ritkán hoz, érdemes egy fiatalabb példányt megvásárolni.
Bátran válasszuk otthonunkba a törpe pálmát, amely egy valód uralkodó szoliter növény lesz.